Monday, June 21, 2010

Ayah, Jangan Takut, Pergilah ke Sana!

Kongsi

"Ayah perlu pergi ke sana (Gaza) supaya terbit senyuman di wajah anak-anak yatim (di sana)"

Cengiz Songur dari Konya telah bergabung dengan armada Kebebasan. Ketika ia mengumumkan kepada keluarganya bahawa dia akan pergi ke Gaza untuk memberikan bantuan kemanusiaan, salah seorang daripada enam orang anak perempuanya  meletakkan surat ke dalam saku jaket beliau.

 Cengiz-Songür

Cengiz Songur tidak menyedari kehadiran surat tersebut sehinggalah beliau menaiki atas kapal ke Gaza. Surat itu bermula dengan kata-kata:

"Aku mempunyai beribu-ribu perkataan untuk ku luahkan padamu , tetapi sekarang semuanya tersangkut di kerongkongku . Aku takut ayah.  Aku merasa takut kerana aku melihat kesedihan di mata kakakku dan ekspresi bimbang di wajah ibuku.  Ayah, jangan merasa takut. Pergilah ke sana,Ayah. Pergi ke sana untuk menerbitkan senyuman di wajah anak-anak yatim itu, pergi ke sana dengan iringan doa dari ibu. Pergi ke sana walaupun anda tidak akan dapat kembali. Hal ini indah untuk menjadi anakmu, saya sangat bangga padamu ayah. "

 

Mavi Marmara berangkat, lelaki berusia 47 tahun itu adalah ayah kepada 7 orang anak. dia menunjukkan surat itu dengan gembira dan bangga kepada sesama sukarelawan. Pada 31 Mei, 2010 ia menemui syahid dalam penyerbuan ke atas Mavi Marmara. Dia membawa surat itu di saku ketika angkatan laut Israel menyerang.

Setelah syahidnya Cengiz Ozgur di tangan tentera Israel, anak-anaknya menulis surat perpisahan yang lain untuk mengekspresikan perasaan mereka:

"Israel, anda perlu takut. Anda harus takut sekali. Kali ini burung * Ababil berenang melalui jalan laut. Kali ini, burung Ababil tidak membawa batu di kaki mereka, tetapi manik-manik marmar di tangan mereka. Israel, awas kau!! Ya.. Tuhanku yang menghantar burung-burung Ababil untuk menghancurkan gajah besar dengan batu kecil di hayat mereka, sekarang menghantar ababil dengan manik-manik marmar untuk menghentikan tindakan kejammu. Israel, awas kau. Orang-orang beriman akan memburu mu!. "

27851_1363394357911_1023175764_30874835_5255433_n

"Ayah, di mana kau sekarang? Apa yang kau lakukan? Jangan hiraukan air mataku. Aku sedar, aku menangis keanak-anakan. Ayah, aku berdiri kuat. Menonton anda. Aku kadang-kadang menunjukkan gambar mu dengan anak-anakku, dia masih berfikir kau pergi untuk memancing. Ketika dia melihat gambar, dia bertanya tentang tentera Israel, dia fikir mereka berada di sana untuk memancing bersama, ia menyangka senjata besar mereka itu adalah peralatan memancingnya. Saya tidak dapat menyatakan kepadanya bahawa mereka adalah 'pembunuh’ kerana Ayah sentiasa mengajarkan saya untuk menjadi penyayang. Ayah mengajar saya untuk memiliki belas kasihan, merasai kesusahan orang lain dan mencintai orang lain. Aku hanya bisa menyatakan kepadanya bahawa "mereka adalah orang-orang yang tidak mahu datukmu menangkap ikan'. Ayah sesungguhnya engkau bukan pergi menangkap ikan tapi untuk kebebasan (Gaza) melalui laut. Kebebasan akan digenggam oleh tangan anak-anak di Palestin. Kebebasan kehendak bumbu terbaik yang pernah disajikan kepada mereka. Saya yakin sekarang bahawa ayah bebas. Kita bebas.Gaza bebas! "

 

Cengiz Songur adalah salah seorang dari 9 syahid atas kapal-kapal bantuan kemanusiaan menuju Gaza. Semoga Tuhan memberkati beliau  dan semoga dia berehat dalam damai.

 

* Burung Ababil adalah sejenis burung besar yang dinyatakan dalam Al-Quran yang dihantar oleh Allah untuk menjatuhkan batu-bata tanah liat merah pada pasukan tentera bergajah raja Yaman untuk menyerang kota Mekah sebelum Nabi Muhammad dilahirkan.

 

 

*************************************************

Link : http://www.ihh.org.tr/bir-yetimin-gulumsemesi-icin-bir-annenin-duasi-icin-git-baba/en/

No comments:

Post a Comment

sila berikan soalan anda jika anda mempunyai kemusykilan dengan artikel yang dimuatkan,
sebarkanlah artikel2 ini kepada sahabat-sahabat anda, keluarga, rakan-rakan usrah dan siapa sahaja disamping anda:)